%100 Yerli Elektrikli Otomobil; Onuk E56

Geçtiğimiz hafta bir yazımda 2015 Istanbul Autoshow’daki elektrikli otomobil izlenimlerimi paylaşmıştım. Fuarda stand sahibi firmaların – maalesef çok az sayıda olan – %100 elektrikli otomobillerini sizlerle paylaşmak için yazdığım yazıda fuarın sonuna doğru “diğer” standların bulunduğu bölümde bir sürpriz ile karşılaştığımı aktarmıştım. O da %100 yerli elektrikli spor otomobilimiz Onuk E56‘nın ilk prototipini görmem idi.
Onuk E56 bir savunma sanayisi firması olan ve TSK için hücum bot üreten Türk bir şirket olan Onuk ile, yerli elektrikli otomobil teknolojisi geliştirip üreten DMA‘nın (Derindere Motorlu Araçlar) ortak yürüttüğü bir proje. Onuk savunma sanayisindeki tecrübesi ile DMA’nın hali hazırda Toyota Corolla kasasında kullandığı elektrikli otomobil teknolojisine kasa tasarlamış ve ikisinin birleşimi ile tamamen yerli elektrikli otomobil ortaya çıkmış. Onuk E56 iki koltuklu, tek şarj ile 500km yol kat edebilen ve 0’dan 100km/s hıza 6.5 saniyede ulaşabilen spor bir otomobil.
DMA’nın Toyota Corolla kasalarından devşirdiği elektrikli otomobillerinden birine birkaç ay önce Istanbul’da bindiğim bir takside rastlamış ve paylaşmıştım. Türkiye’de hak ettiği değeri ve ilgiyi kesinlikle görmeyen, inanılmaz gelecek vadeden çalışmaları olan bir firma DMA. En yakın zamanda kendileriyle bir test sürüşü ayarlayıp yine sizlerle paylaşmak iş güçten vakit bulabildikçe ilk yapacaklarım arasında. Özetle DMA, Önder Yol tarafından başlatılmış ve Derindere Grubu tarafından destek görmüş vizyoner bir proje. Derindere Grubunun Toyota ile bağlarından dolayı kendi geliştirdikleri elektrikli motor ve aksamı ilk olarak Toyota Corolla kasasını baz alarak tasarlamış olsalar da Autoshow’da sohbet etme şansı yakaladığım DMA mühendislerinden XXX artık teknolojinin hemen hemen her kasaya uyarlanabildiğini söylemişti. Projede öyle aşamalar kaydedilmiş ki otomobilin pilleri bile uzak doğuda DMA’nın ortak olduğu bir li-ion pil fabrikasından geliyor. DMA yanılmıyorsam 2007 yılında başlamış ve hala gerekli ilgiyi halkımızda uyandıramamış, çok daha fazla destek görmesi gereken bir proje.
Dönelim Onuk E56’ya. Onuk E56 çok yeni. Istanbul Autoshow’dan iki ay kadar önce başlamış ve kat etmesi gereken mesafe daha çok. Fuarda sergilenen araç da bir prototipti. Ancak yanlış anlamayın, konsept değil, prototip. Yani araç çalışıyor ve bahsedilenleri yapabiliyor ancak ince işleri hazır değil, bir fiyatı yok ve seri üretime hazır değil.
Teknoloji
Onuk E56’da kullanılan pil hücreleri aynı DMA’nın diğer üretimlerindeki gibi, Tesla’nın kullandığı modifiye edilmiş laptop pilleri olan ufak 18650 hücreleri değil, daha büyük hücreler. Bu sayede az hücre sayısı sayesinde yazılım ile şarj etme/boşalma ve ısı daha rahat kontrol edilebiliyor. Pilinin kapasitesi 53kWh. Duvardan gelen alternatif elektrik akımı (AC) pile doldurmak için direk akıma (DC) çevirip düzenleyen şarj aleti arabanın içinde olduğu için her an her yerde elektrik bulabildiğiniz her yere arabayı şarja takmak mümkün. Tabii bu durumda şarj hızı elektrik kaynağından gelen hıza bağlı. Ancak verilen bilgilerde 380V 3 faz elektrik ile tam şarjın 2.5 saatte doldurulabildiği söylenmiş. Üstüne üstlük bütün elektrikli otomobil aksamının (pil, yürüyen, mekanizma vs.) 3 yıl, 100.000km garantisi mevcut.
Elektrikli motoru ise “peak” (zirve) olarak 170kw, sürekli olarak da 85kW güç üretebiliyor. Tork değeri ise peak’te 350nm, sürekli olarak 260nm. Bunun sonucunda 0’dan 100km/s hıza 6.5 saniye gibi etkileyici bir sürede çıkabiliyor. Ayrıca hatırlatalım, elektrikli otomobil olduğu için bütün tork sıfır devirden itibaren emrinize amade. Maksimum hız ise 200km/s’e elektrikli olarak limitlenmiş. Otomobilde vites yok, elektrikli motorların bir başka avantajı olarak çok yüksek devirlere kadar herhangi bir farkli vitese ihtiyaç duymadan çalıştırılabiliyor.
Elektrikli otomobillerde en önemli şeylerden birisi yazılım. Tesla bu sayede silikon vadisinden çıktı zaten. Yazılım ile pillerin sürekli ve detaylı kontrolü, yazılım ile elektrikli (dijital) motorun yönetimi, şarj sırasında gelen akıma göre pil hücrelerinin teker teker yönetilip dengede tutulması, pil kimyasını bozmayacak şekilde şarj edilmesine dikkat edilmesi ve bunların hepsinin sürücüye iletimi çok önemli. DMA da bu alanda kendi teknolojisini kullanıyor. Eğlence/bilgi ekranı olarak kullanılan ekran da Android tabanlı geliştirilmiş bir Türk yazılımı. Onuk E56’da bulunan da mevcut DMA yapımı Corollalarda bulunandan.
Otomobilde elektrikli otomobillerin bir başka büyük avantajı olan ReGen frenleme de mevcut. ReGen frenleme araba yavaşlarken tekerleklerde oluşan kinetik enerjinin pillere geri doldurulması. Bu sayede içten yanmalı motorlara göre enerji kaybı çok daha aza indirgeniyor ve menzile etki çok büyük oluyor. DMA otomobillerinde de kendi tasarımları olan özel bir vites ile ReGen ayarları kontrol edilebiliyor. İki çeşit sürüş modu var; normal sürüş olan “D” ve daha ekonomik sürüş modu olan “E”. Ekonomik modda “ileri pedalına” bastığınızda daha hassas davranılıyor güç aktarımında ve daha az performans ile daha çok yol kat edebiliyorsunuz. Her iki sürüş modu için de 2 yani toplamda 4 adet ReGen frenleme opsiyonu mevcut. Ekonomik moddaki ikinci seviye ReGen frenleme en sert olanı, normal sürüş modu olan “D”de birinci seviye ReGen frenleme de en hafif olanı. Alıştıkça neredeyse hiç frene basmadan sadece ReGen kullanarak otomobilinizi sürebiliyor, hem menzilinizi maksimize edip hem de balatalarınızın ömrünü uzatabiliyorsunuz.

DMA tasarımı vites ile ileri/geri gitmeyi ve ReGen fren ayarlarını tercihinize göre yönetebilirsiniz.
Tasarım
Tasarım Onuk tarafından yapılmış ve otomobil üstü açık olarak da kullanılabiliyor. “Hard top” tabir edilen sert açılır kapanır tavana sahip. İki kişilik olan Onuk E56’nın tasarım verileri şu şekilde;
Boş Ağırlık: 1250kg
Ağırlık Dağılımı: 35/65
İki dingil arası mesafe: 2360mm
Genişlik: 1880mm
Yükseklik: 1200mm
Uzunluk: 3980mm
Alt Boşluk: 130mm
Bagaj Hacmi: 30dm3
Stand alanında sadece DMA mühendisleri ile sohbet etme şansı yakalayabildiğim için tasarım ile ilgili daha fazla detaya sahip değilim maalesef.
Eğer bu yazıyı Onuk projesinden ya da DMA’dan biri okur ve düzeltmek / eklemek istediği noktaları olur ise aşağıda forumdan benimle bağlantıya geçebilirler. Dediğim gibi internette bu proje hakkında fazla bilgi yok, edindiğim bilgilerin hepsi fuarda birebir edindiğim bilgiler.
Umarım DMA yakın gelecekte fark edilip hak ettiği desteği görmeye başlayabilir. Önümüzdeki on yılı şekillendirecek olan elektrikli otomobil devriminden ülkecek geri kalmamamız dileğiyle…
Ana sayfa › Forumlar › %100 Yerli Elektrikli Otomobil; Onuk E56