Ana sayfa › Forumlar › Diğer Elektrikli Arabalar › BMW i3
- Bu konu 30 yanıt içerir, 8 izleyen vardır ve en son 26/09/2017 at 16:16
Raşit tarafından güncellenmiştir.
-
YazarYazılar
-
29/01/2016: 17:06 #2455
Emir
Anahtar yöneticiModeratör (=blog sahibi) arkadaşımıza ait son yazılardan BMW i3 hakkında olanı kapsamında birkaç şey yazmam gerekiyor, sanırım.
Malum, i3 kullanıp böylesi ortamlarda kalem (=klavye) oynatınca inceden bir sorumluluk da yüklenmiş oluyor insan.
Şimdi,
menzil dediğimiz olgu aşağıdaki gibi pek çok kriterden etkilenmekte:
* kütle (=ağırlık)
* yakıt rezervi [bizim örneğimizde bu _elektrik enerjisi_ (=akü) olmakta]
* hava ve zemin gibi muhtelif sürtünme faktörlerine bağlı kayıplar
* coğrafi şartlar (=eğim derecesi ve rakım farklılığı)
* ortam sıcaklığıBunlar arasında içten yanmalı motorlar ile kıyaslandığında elektrikli otomobiller için en dezavantajlı (=olumsuz) olanı ortam sıcaklığıdır, tartışmasız.
Hatta, BMW firması yayımladığı son broşürlerinde bu konudaki kamuoyu farkındalığını artırmak amacıyla detaylı kıyaslamalar da sunmakta.
Sonuç olarak, tecrübe ile sabit olan şu ki, hava sıcaklığı 25 C dereceler civarında bu otomobiller en optimum menzili sunmakta ve aşırı soğuklarda ise %20 ila 30 gibi kayıplar yaşa(t)maktadır.
Bizim bahar ve yaz aylarındaki maksimum menzilimiz 150 km kadar olabilmişken şimdilerde 100 ila 110 km ile yetinmekteyiz. Bu rakamlar genelde tek kişi seyahat ve Comfort modunda kısmen çevre yolu ağırlıklı bir parkur için geçerlidir.
En iyi dileklerimle…
@Raşit Bey teşekkürler paylaşım için. Kabinin ısınma performansı nasıl peki i3’te? Ben de bir elektrikli araç kullanıcısı olarak en son DMA Blog’da dün kış ayları ve aracın durumu ile ilgili izlenimlerimi paylaştım. Okumak isterseniz burada ancak özetle 0 dereceye yakın sıcaklıklarda menzilim 170-180km’ye kadar düştü, -8’de hatta 150 altına bile düştü ancak bugün 13-14 derece sıcaklıkta İstanbul’da 120km kadar yol yaptım, tüketimime göre menzilim 230-240km’lere çıktı. Bu yönde bir yazı yazmak isterseniz de sitede bir i3 Blog başlatma fikrine açığım. Ne dersiniz?
19/02/2016: 14:49 #2957Raşit
KatılımcıMerhaba,
Kabin sıcaklığını eğer önceden ısıtma (=preconditioning) uygulanmadıysa yolculuk sırasında “otomobil comfort modunda iken” klima marifetiyle 10 ila 15 dakikada optimum şartlara yaklaştırmak mümkün. Ancak, içten yanmalı motora sahip vasıtalardaki gibi (yani, ceket çıkarttıran) bir sıcaklık sağlamak için biraz daha sabırlı olmak ve de batarya düzeyindeki dramatik azalmayı görmezden gelmek gerekecektir.
Türkiye için sağlanan serilerde ithalatçı firmanın bence de isabetli bir inisiyatifi neticesinde ısı pompası opsiyonu mevcut değil. İşbu seçenek daha sert kışların yaşandığı coğrafyalarda kabin ısıtmasını inverter klima sayesinde daha verimli biçimde sağlamak amacıyla alınabilmekte. Ancak görece daha ılıman bir iklime sahip ülkemiz için otomobilin ağırlığına artış getirmemek adına ve maliyet kontrolüne katkı amacıyla böyle bir tercih yapılmış durumda.
Efektif kapasitesi Aralık 2015’deki güncelleme öncesinde 18.8 kW-h olan ve fakat güncelleme sayesinde bir miktar artış sağlanan aracımızın menzilinde işbu müdahale sonrasında (belki 10 – 15 km gibi) hafif bir artış söz konusudur. Sanıyorum Nisan – Mayıs itibarıyla tam şarj ile 160 – 170 km mesafe gidebileceğiz. (-;
En iyi dileklerimle…
19/02/2016: 18:09 #2958Emir
Anahtar yöneticiEfektif kapasitesi Aralık 2015’deki güncelleme öncesinde 18.8 kW-h olan ve fakat güncelleme sayesinde bir miktar artış sağlanan aracımızın menzilinde işbu müdahale sonrasında (belki 10 – 15 km gibi) hafif bir artış söz konusudur. Sanıyorum Nisan – Mayıs itibarıyla tam şarj ile 160 – 170 km mesafe gidebileceğiz. (-;
En iyi dileklerimle…
Merhaba Raşit Bey bilgilendirme için tekrar teşekkürler. Ancak günelleme Tesla’da olduğu gibi internet üzerinden olmuyor değil mi? Borusan Otomotiv gibi yetkili bayilerde serviste kuruluyor güncellemeler diye biliyorum?
22/02/2016: 16:00 #2959Raşit
KatılımcıMerhaba,
Söz konusu güncelleme bizim i3 sahiplik serüvenimizin neredeyse yıl dönümüne doğru gerçekleşti. Yani, bu ilk güncellenmemiz idi ve Kosifler (Bostancı) servis lokasyonunda servis mühendisimiz Ömer Bey nezaretinde/koordinasyonuyla uygulandı.
Tamamen BMW AG güdümlü ve network (=Internet) üzerinden yürütülen bu sürecin mekanik tarafına ilişkin olarak sağ arka tekerlek saplama vidasının kontrol/değişimini ise servis yetkilisi teknisyenimiz icra etmiştir.
İngilizce Forum sitelerinden edindiğim bilgi doğrultusunda November Update olarak isimlendirilen bu sürecin içeriğini ben az çok öğrenmiştim; ancak, daha öncesinde benzer bir girişim uygulamadıkları için Ömer Bey dâhil servis personelinden hiç kimse yazılım yönündeki detayları bilmiyordu ve bu konuda son derece ketum bir tavır içindeydiler.
Neticede, yüksek gerilim bataryanın tamamen tüketilmesinin doğuracağı olumsuzluktan sakınmak adına ve de kullanıcıya/müşteriye güvenmedikleri için rezerv (yaklaşık 3.2 kWh gibi bir kapasite) olarak atıl tuttukları kısımda yazılımsal müdahale sayesinde kısmi azaltım sağlanmış oldu. Bunun yanı sıra kasis üzerinden hızlıca geçildiğinde yer ile teması kesilen arka tekerleklerin havadaki patinajını (=devir yüksekliğini) dizginleyici bir yazılım daha eklenmiş oldu ve özellikle sağ arka tekerleği şasiye bağlayan vidanın (gerekirse) değişimi de müdahale planı dâhilindeydi. Galiba, şarj soket kapağımızın yanlışlıkla açık kalması durumunda şoför ekranına ilk çalıştırma ya da seyahat esnasında tetiklenen uyarı ışığı gibi bir görsel belirteç de ilave edilmişti.
En iyi dileklerimle…08/06/2016: 06:23 #3495tercih34
Katılımcıraşit bey’e bilgileri için çok teşekkür ediyorum . bende 15 bin km oldu i3 kullanıyorum. mercedes cla 200 e göre performans rahatlık güven konusunda hiç şikayetim olmadı (virajlarda biraz istek dışı 1 metre civarı savrulma gibi 🙂 ) gayet güzel istanbul içi günlük en az 50km yol gidiyorum . gayet memnunum . raşit beye bir sorum olsa ? araçımızın jant ve tekerlekleri ile genişletme amaçlı düşünceniz oldumu ? jant ağırlığı hesabı ? lastik toplam ebadı orjınalı 223cm bunun menzile etkisi artışmı düşüşmü ? yol tutuşunun daha emin hissettirmesi ocak ayının sonunda aldım fazla soğuk hava görmedim kar buz hazırlıklı olmak isterim .
bmw i3
08/06/2016: 07:52 #3496Raşit
KatılımcıMesajınıza/sorunuza istinaden aşağıda URL’si bulunan İngilizce forum sitesinde doyurucu yanıt bulabiliyorum.
http://www.mybmwi3.com/forum/viewtopic.php?f=11&t=3597
Dilerseniz iş bu topic kapsamındaki PDF çıktısını e-posta adresinize iletebilirim. Veya siz kendiniz siteyi ziyaret ederek söz konusu bilgilere erişebilirsiniz.
En iyi dileklerimle…
19/06/2016: 13:14 #3506tercih34
Katılımcısiteyi ziyaret ettim raşit bey teşekkür ederim. anladığım ve çevire bildiğim kadarıyla tecrübe eden yok yorum yapan yok bu sebeble ben risk e girip 4 jant ve lastik leri değişeceğim İNŞAALLAH. birde uzun yol tecrübem oldu paylaşayım 🙂 ataşehir borusanın önünden yüzde 93 şarzla çıktım sapancaya doğru ortalama 110-130 hız ile dış sıcaklık 26 derece ben eşim 3 çocuk 7 yaş 4 yaş 1 yaş sapancaya gişelerden geçtik 3-4 km sonra tekra normal elektirik ile şarz tekrar istanbul ataşehir sapanca 119 km iphone navigasyonu dedi yüzde 93 şarz da araç 107 km menzil var dedi çok şükür risk siz gidip geldik . . 🙂
bmw i3
19/06/2016: 13:17 #3507tercih34
Katılımcıbirde klima açtım auto modda 20 derecede bu da önemli bir bilgi . sapancaya 15 km kala shell istasyonun da eşarz ın şarz istasyonu mevcut .
bmw i3
24/06/2016: 04:47 #3524Alp
KatılımcıMerhaba
İstemeden de olsa bu tartışmaya dahil olacağım
70D kardeşim adam kibarca burası senin yerin değil diyor sen hala 2005 model M5 diyorsun o senin 2005 model M5 ine bizim buralarda gerçekten amelelikten gelme sonradan görme inşaatçılar biniyor.
Senin kastettiğin amele tiplemeside, gerçek anlamda bir emekçi amelede, İ3 alıp binemez bu tarz araçlara ancak belli bir seviyeye ulaşmış en azından çevre bilinci oluşmuş insanlar ve tabi yenilikçi insanlar deneyime cesaret eder bazılarıda 2005 model M5 hayaliyle yaşar bu tamamen ait olduğun dünya ile alakalıBurasının benim yerim olmadıgını nasıl çıkarttınız? Beka Tesla’yı Türkiye’ye getirdiginden beri Tesla sever biriyim ve elektrikli arabanın ne oldugunu gayet rahat anlıyorum. Fakat bu, i3’ü begenmedigim gerçegini degiştirmez.
05 model M5’e amelelikten gelmek inşaatcıların bindigini söylemişsiniz, bu yorumunuzdan direktman arabalardan pek bir şey anlamadıgınızı söyleyebilirim. Bahsettiginiz arabanın 500 beygiri, 16:9 geniş ekran yol bilgisayarı ve ne ararsanızı var bir içten yanmalı arabadan isteyebileceginiz hemen hemen. Şimdi amele arabası mı bu sizce?
Bence i3’e belli seviyeye ulaşmış biri degil elektrikli olsun diye araba alayım diyen biri biner. Araba hızlı degil, kötü görünümlü, bunlara ragmen 150.000 TL ve üstüne satılmakta ve bir aile aracından öteye gidememekte… çevre olayına gelirsek ise, i3’ün elektrigi Türkiye’de sizce nereden kazanılıyor? Kömürden. Tabiki her ne kadar bir M5 kadar çevrecilik bakımından verimsiz olmasa bile sandıgınız gibi full çevreci bir araba degil ona vereceginiz elektrigi tamamen barajdan veya solar vs. olarak elde etmedikçe… son olarak bir 05 M5 hayaliyle yaşamadıgımı söyleyebilirim, malum şahsi arabam bir 2011 model A4 2.0 TFSI Quattro ve M5’in arkadan itişli oldugundan dibine kadar abanıldıgında lastik yakabilecegini belirtmek isterim…
28/06/2016: 18:49 #3575Hasan
KatılımcıMerhaba
İstemeden de olsa bu tartışmaya dahil olacağım
70D kardeşim adam kibarca burası senin yerin değil diyor sen hala 2005 model M5 diyorsun o senin 2005 model M5 ine bizim buralarda gerçekten amelelikten gelme sonradan görme inşaatçılar biniyor.
Senin kastettiğin amele tiplemeside, gerçek anlamda bir emekçi amelede, İ3 alıp binemez bu tarz araçlara ancak belli bir seviyeye ulaşmış en azından çevre bilinci oluşmuş insanlar ve tabi yenilikçi insanlar deneyime cesaret eder bazılarıda 2005 model M5 hayaliyle yaşar bu tamamen ait olduğun dünya ile alakalıBurasının benim yerim olmadıgını nasıl çıkarttınız? Beka Tesla’yı Türkiye’ye getirdiginden beri Tesla sever biriyim ve elektrikli arabanın ne oldugunu gayet rahat anlıyorum. Fakat bu, i3’ü begenmedigim gerçegini degiştirmez.
05 model M5’e amelelikten gelmek inşaatcıların bindigini söylemişsiniz, bu yorumunuzdan direktman arabalardan pek bir şey anlamadıgınızı söyleyebilirim. Bahsettiginiz arabanın 500 beygiri, 16:9 geniş ekran yol bilgisayarı ve ne ararsanızı var bir içten yanmalı arabadan isteyebileceginiz hemen hemen. Şimdi amele arabası mı bu sizce?
Bence i3’e belli seviyeye ulaşmış biri degil elektrikli olsun diye araba alayım diyen biri biner. Araba hızlı degil, kötü görünümlü, bunlara ragmen 150.000 TL ve üstüne satılmakta ve bir aile aracından öteye gidememekte… çevre olayına gelirsek ise, i3’ün elektrigi Türkiye’de sizce nereden kazanılıyor? Kömürden. Tabiki her ne kadar bir M5 kadar çevrecilik bakımından verimsiz olmasa bile sandıgınız gibi full çevreci bir araba degil ona vereceginiz elektrigi tamamen barajdan veya solar vs. olarak elde etmedikçe… son olarak bir 05 M5 hayaliyle yaşamadıgımı söyleyebilirim, malum şahsi arabam bir 2011 model A4 2.0 TFSI Quattro ve M5’in arkadan itişli oldugundan dibine kadar abanıldıgında lastik yakabilecegini belirtmek isterim…
Üslubunuzun yumuşadığını görmek güzel.
Belki ekrandan yazıyor olmaktan olsa gerek, ilk başta kullandığınız dil tüm i3 sahiplerini suçlar dildeydi. Hele ki i3 sahiplerini “amele” olarak nitelendirmek, birkaç i3 sahibinin bulunduğu başlıkta sadece “talihsizlik” olarak nitelendirebileceğim bir durum.
i3’ü beğenmemenizde bence bir sakınca yok, iyi forumlar dilerim.
-
YazarYazılar
- Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.