Çok Gizli Tesla Motors Ana Planı

Tesla Motors’un “çok gizli” ana planı 2006 yılının Nisan ayında Elon Musk tarafından kaleme alınıp Tesla Motors resmi sitesinden yayınlanmıştı. Planın neredeyse 10 yıllık olduğunu göz önünde bulundurursak ufak tefek aksaklıklar hariç hala tıkır tıkır işliyor olması oldukça etkileyici. Şu günlerde planın 2. ve 3. maddesi arasındayız ve o zamandan beri Tesla ufak bir startup’tan, girmesi çok zor olan otomobil pazarına bomba gibi bir giriş yaptı ve artık 4 kıtada aktif. Tesla’nın vizyonunu anlamak için okuması oldukça keyifli olan yazıyı sizler için tercüme ettim. İyi okumalar…

Elon Musk Tesla Model S’in önünde
Gizli Tesla Motors Master Planı (sadece aramızda)
Her ne kadar tatlınıza sos olarak tavsiye etmesem de Tesla Motors’un Lithium-Ion pilleri tehlikeli kategorisinde değil ve atık sahaları için güvenli. Ancak onları çöpe atmak parayı çöpe atmak ile aynı şey olur çünkü pil 160.000 km’den fazlası için dizayn edilen hayatlarından sonra geri dönüşüm şirketlerine satılabilir(sübvansiyonsuz) Ayrıca o noktada bile pil ölü değil sadece daha az menzili var.
Karbon salınımlarına çözüm önerisi olarak elektrikli araçların en büyük antitezlerinden birisi CO2 salınımlarını sadece araba egzozlarından alıp fabrikalara transfer ettikleri inancı. Bu inanca karşı yürütülebilecek en basit mantık elektriğin birçok farklı CO2 salınımı üretmeyecek şekilde (hidroelektrik, rüzgar, jeotermal, nükleer, güneş vb.) üretilebildiği gerçeği. Ancak sadece tartışma için varsayalım ki elektrik sadece doğalgaz gibi bir hidrokarbon kaynaktan üretiliyor. (son yıllarda ABD’de elektrik üretimi için en popüler yakıt)General Electric’in H-Sistem Kombine Çevrimli Santrali doğalgazı elektriğe çevirmek için %60 daha verimli. “Kombine Çevrim” doğalgazın elektrik üretimi için yakılıp ortaya çıkan telef ısıdan buhar üretilip bu buhar ile ikinci bir jenaratöre güç verilmesi işlemidir. Doğalgaz geri kazanımı %97,5 verimli and bu verimliliğin şebekeye aktarımı ortalamda %92. Bu da bize kuyudan prize elekrik verimliliğini %97,5 X %97,5 X %60 X %92 = %52,5 veriyor.Gövde şekline, lastiklere ve maksimum verimlilik yerine maksimum performansa göre ayarlanmış sisteme rağmen Tesla Roadster kilometre başına 0,4MJ tüketiyor, ya da diğer bir deyişle her bir mega-jul elektriğe 2,53km yol gidebiliyor. Tesla Roadster’ın tam sarj döngüsü ve boşaltım verimliliği %86, yani pili sarj etmek için kullanılan her 100MJ elektriğin 86MJ’ü motora ulaşıyor.Matematiği ve hesabı toparlarsak son onur tablosu olarak 2,53km/MJ X %86 X %52,5 = 1,14km/MJ’e ulaşıyoruz. Şimdi bunu Prius ve birkaç diğer “enerji verimli” olarak değerlendirilen opsiyonlarla karşılaştıralım.Tamamı hesaba katılmış şekilde benzinli bir arabanın kuyudan lastiğe verimliliği benzinin enerji içeriği (34,3MJ/litre) eksi arıtım ve nakliye masrafları (%18,3), çarpı galon başına mil veya km başına litreye eşit. Toyota Prius’un ABD Çevre Koruma Ajanası onaylı şekilde 55mpg (4,27lt/100km) tüketime sahip yani enerji verimliliği 0,56km/MJ. Bu aslında Toyota Camry gibi normal bir araba ile kıyaslandığı zaman (0,28km/MJ) mükemmel bir değer.
Dikkatinizi çekerim ki şuanda yollarda olan arabalara konan “hibrit” ismi yanlış bir kullanım. Onlar aslında benzinle çalışan ve küçük bir pille destek alan arabalar. Eğer satış sonrası ufak bir hack ile aksini yaptıran azınlıktan değilseniz bu ufak destek pili aracın benzinli motorundan sarj edilmek zorunda. Bu yüzden aslında biraz daha verimli benzinle çalışan araba olarak onları tanımlamak yanlış olmaz. Eğer ABD Çevre Koruma Ajansı onaylı tüketimi 4,27lt/100km ise, aynı tüketimi olan benzinli bir arabadan farkı yok. Bir arkadaşımın da dediği gibi, %100’ü Prius kullanan bir dünya yine petrole %100 bağımlı demektir.
Bir yakıt kaynağının CO2 içeriği iyi şekilde anlaşılıyor. Doğalgaz mega-jul başına 14,4gr karbon, benzin mega-jul başına 19,9gr karbon. Bu karbon seviyelerini araç verimliliklerine uygularsak – referans olarak yakılmış doğalgazlı Honda ve yakıt hücreli Honda doğalgaz araçlarını alarak – apaçık kazanan saf elektrik.
Amerikan güç imalatı jul başına CO2 ortalamasını sayarsanız Tesla Roadster yine büyük bir fark ile kazanıyor. Kömürün doğalgaza kıyasla daha yüksek CO2 içeriği hidro, nükleer, jeotermal, rüzgar, güneş vb. enerji kaynaklarının gözardı edilebilir CO2 içeriği karşısında dengeleniyor. Kesin güç üretim karışımı ülkenin yerinden yerine değişiyor ve zaman içinde de değişiyor, o yüzde doğalgaz bu örnekte kerteriz olarak kullanılmış.
Enerji Pozitif Olmak
Ayrıca bahsetmeliyim ki Tesla Motors diğer şirketlerin sürdürülebilir enerji kaynaklarını arabalarının yanında pazarlıyor olacak. Mesela, diğer seçeneklerin yanında da, Solar City’den (benim baş finansör olduğum bir güneş pili firması) makul boyda ve fiyatta bir güneş paneli sunacağız. Bu sistem çatınıza engel yaratmayacak bir yere veya otomobil sundurması olarak kuruluyor (küçük boyu sayesinde) ve günde 80km’lik elektrik üretebiliyor.
Bu sayede aracınızla haftada 560km’den daha az yol katediyorsanız “enerji pozitif” olmuş oluyorsunuz. Bu ulaşım için enerjinizi azaltmak ya da sıfırlamaktan öte bir nokta, sisteme ulaşım için kullandığınızdan daha çok enerji geri koyuyor olacaksınız!
Yani kısaca ana plan;
- Spor araba üret
- O parayı makul fiyatlı bir araba üretmekte kullan.
- “O” parayı daha da makul fiyatlı bir araba üretmekte kullan.
- Yukarıdakileri yaparken aynı zamanda sıfır emisyonlu elektrik üretim seçenekleri sun.
Kimseye söylemeyin.
Kaynak
Ellerinize sağlık.
Vakit ayırıp bu güzel yazıyı, milletimize kazandırmanız takdiri hak ediyor. Faydalı içeriklerinizi bekliyor olacağım.
Musk önemli bir noktayı kavramış: Eğer elektrikli araba kullanıp da o elektriği yenilenebilir bir enerji kaynağından sağlamıyorsak elektrikli araba kullanmanın o kadar da anlamı olmuyor. Yine karbon salınımı yapmış oluyoruz. Neyse ki Tesla aynı zamanda enerjisini Güneş ışığından üreten şarj istasyonları sunuyor, hem de ücretsiz. Etrafta elektrikli araba diye dolanan diğer şirketlerin böyle bir vizyonu yok. Bu nedenle Elon Musk’ı takdir etmemek mümkün değil.
çok gizli ise niye paylaşılmış
Samet espri